„Urasc matematicaaaaaaa…“ Cati copii nu spun asta? Va spun eu: unul din trei. „Nu-mi foloseste la nimic, e grea si n-o pricep“, spune I., un pusti de clasa a sasea.
Psihologii s-au gandit sa puna la RMN oameni stresati de matematici. Au descoperit ca o mentalitate ostila matematicii este corelata cu incapacitatea de a mentine efortul si motivatia. Cu alte cuvinte, daca te streseaza, vei renunta usor sa o intelegi.
Negativitatea legata de matematici se naste in primii ani de scoala si daca nu este abordata, se va aduna. Bucuria, jocul si explorarea sunt esentiale pentru a convinge copilul ca matematica nu e doar utila, ci si foarte distractiva. Spunea cineva: „Cine crede ca exista o diferenta intre invatare si divertisment, inseamna ca nu stie nimic despre niciuna dintre ele.“ Concentrarea atenta si efortul nu sunt nelimitate. E mai bine sa ne jucam serios de-a matematica decat sa ne chinuim cu ea. Anxietatea, confuzia si frica de greseala lasa mai putin loc creativitatii si dorintei de explorare. Frica de matematica ii face pe copii sa nu mai vrea sa participe, sa se fofileze si sa ramana in urma. Dar ce sa faci, matematica este esenstiala in orice domeniu al vietii si-ar alege meseria.
O discutie relaxata cu copiii, explicatii legate de matematica in contextul vietii de zi cu zi, integrarea matematicii in contextul jocului, iata ce face ca elevii sa-i vada utilitatea. Si iata cum scade si stresul legat de cifre.
Mit despre matematica: ai sau nu ai creierul facut pentru matematica
Multi copii cred ca trebuie sa ai creierul intr-un fel ca sa fii bun la mate. Daca mama si tata ii spun ca la randul lor erau cam in urma la matematica, copiii vor sti ca e ok, e o treaba mostenita. Si nu vor lupta sa iasa din dificultate. Sa-i zicem „lipsa de speranta mostenita“ daca, pe de alta parte, mama si tata ii spun ca pentru ei matematica era ceva foarte simplu, atunci cel mic pricepe ca el nu are ce-i trebuie, nu e „mobilat“ suficient, ca mama si ca tata pentru matematici. Si iarasi nu e bine. Cel mai bine e sa vorbesti cu copilul tau si sa vezi unde are probleme. Ia-i un meditator daca e nevoie, dar nu-i transmite ideea ca are un creier insuficient dotat pentru matematica.
Alt mit este ca baietii sunt mai buni decat fetele la mate
Este ceva indus cultural. Fetele pot fi la fel de bune la matematica, se stie. Dr. Torkel Klingberg, cercetator la Karolinska Institutet, a spus ca atunci cand copii au aflat ca testul de mate pe care il vor da va fi folosit pentru evaluarea stereotipurilor legate de fete si baieti, cele doua sexe au performat egal. Cand unui grup mixt de copii li s-a spus ca testul este o evaluare a abilitatilor lor matematice superioare, fetele nu au insistat suficient si au luat punctaj mai mic. Asta arata cat de puternice sunt stereotipurile. Daca fetele afla de undeva ca baietii sunt mai buni decat ele la matematica se vor comporta in acord cu aceasta credinta. Si este pacat. Daca aveti o fetita, spuneti-i ca e la fel de capabila de fractii si calcule complexe pe cat sunt colegii ei purtatori de pantaloni scurti!